dimarts, 18 de maig del 2010

Què són els Quaderns Virtuals?


Una altre eina de la que podem disposar a les aules és el recurs anomenat Quaderns virtuals. Aquest és un entorn d'aprenentatge digital que permet crear materials amb diferents tipus d'activitats que permet als professors i professores avaluar el progrés i el rendiment dels seus estudiants.

Com s'hi accedeix? Des de qualsevol navegador web amb connexió a Internet. Alguna de les aplicacions de les que disposa aquest recurs, com ara l'editor o el visualitzador també disposen d'una versió que s'anomena portable que permet que es treballi amb aquestes sense connexió a Internet.

CARACTERÍSTIQUES DEL QUADERN DIGITAL

L'estructura. Aquests quaderns creats pel professorat cap al seu alumnat, igual que com funcionarien els quaderns tradicionals en paper, consten de preguntes i material extra per ajudar als nens. No només això, sinó que les preguntes poden tenir punts de diàleg, és a dir, l'alumne pot plantejar en aquest espai els seus dubtes o comentaris al professor. Degut a la seva flexibilitat, el professor pot crear diferents propostes educatives per a tot tipus de grups, edats i àrees. Els quaderns virtuals els trobem en format XML, que segueix l'estàndard QTI (Question & Test Interoperability) que deifineix el format del full i l'avaluació de les preguntes que s'hi plantegen, per més informació sobre aquest format podeu accedir a la pàgina web: http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/qv_caract.htm

Aparences. Depenent de cap a qui vagi dirigida l'activitat els professors podran escollir quin tipus d'aparença és més adequada. N'hi ha de tres tipus: estàndard, infantil i formal.

Tipus d'activitats.
-Selecció: escollir la resposta correcta d’entre les opcions que es mostren en una llista que pot ser vertical o horitzontal.
-Omplir espais.
-Ordenació: ordenar un conjunt d’elements que estan desordenats movent cada objecte a la posició adequada.
-Zones sensibles: preguntes on es poden marcar zones o unir punts d’una imatge.
-Arrossegar: per tal de poder desplaçar cada resposta cap a la posició correcta.
-Dibuix: els alumnes podran dibuixar línies i polígons sobre una imatge.

Funcionament. El Quadern Virtual requereix un seguiment de passos per a la seva realització, que són els següents:
1.Selecció del Quadern: és necessari anar a la Biblioteca de Quaderns Virtuals abans de crear-ne un per tal de veure si ja existeix.
2.Creació: per tal de poder-ne crear un s’ha d’accedir a l’editor de Quadrens Virtuals.
3.Publicació, seguiment i correcció: un cop creat el Quadern Virtual, el professor o professora ha de saber com mostrar-los-hi als seus alumnes per tal que aquests el facin. O pot fer mitjançant una pàgina web o amb una plataforma educativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada